A Bock Borászat kékszőlőmagból készült termékeket is kínál vevőinek: próbálja ki a Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrleményt vagy tablettát, illetve a kékszőlőmag olajat is!
Bock szőlőmagüzem
Bock József már 2010 óta a szőlő feldolgozásának egyik legfontosabb melléktermékét, a kékszőlőmagot is hasznosítja szőlőmagolaj és szőlőmag mikroőrlemény készítésére. Miután 2015-ben a borász úgy döntött, hogy szőlőmag üzemet épít, a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatóit is bevonta a termékfejlesztésbe.
Elsődleges céljuk az volt, hogy a meglévő két termék tökéletesítése mellett létrehozzanak egy fogyasztóbarát, rágható és a szervezet számára is könnyen feldolgozható kékszőlőmag tablettát is.
Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrlemény
A közel két évig tartó kutatómunka eredményeinek köszönhetően kiderült, hogy a kisajtolt szőlőmagot érdemes a szőlőbogyó héjával együtt őrölni.
Az így készült mikroőrleményben jelentős mennyiségben találhatók meg a szőlőmag és a kipréselt és kiszárított bogyóhéj bioaktív összetevői és antioxidáns hatású, fiziológiásan aktív polifenoljai.
Hogyan fogyasszuk a Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj mikroőrleményt?
Felnőtteknek ajánlott napi bevitel 1 teáskanál (kb. 3000-5000 mg) vízbe, teába vagy gyümölcslébe, illetve ételhez, salátához, joghurthoz, turmixhoz keverve egyaránt javasolt. Ezen mennyiség elegendő a szakirányú kutatásokból ismert napi optimális hatóanyag felszívódáshoz.
A polifenolok, mint antioxidánsok a tudományos életben elfogadott hatásai a szervezetre:
– Csökkenthetik a szervezetben az érrendszeri betegségek valamint egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát,
– Mérséklik a szabadgyököket, így segíthetnek a gyulladásos betegségek megelőzésében,
– Csökkenthetik a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet, így védhetik a szívet,
– Kedvező hatást gyakorolhatnak a visszértágulat vagy érszűkületből eredő lábfájás esetén,
– Mérsékelhetik a cukorbetegség egyes tüneteit,
– Jól alkalmazhatóak szembetegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére,
– Enyhíthetik az allergiás tüneteket.
Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj tabletta
A kutatási eredmények alapján kiderült az is, hogy a szőlőmag gazdag bioaktív komponensei és antioxidáns anyagai, a polifenolok könnyebben szívódnak fel a bélrendszeren keresztül a kékszőlőmag és -bogyóhéj tablettából, mint egyszerű mikroőrleményként.
Hogyan fogyasszuk a Bock kékszőlőmag és -bogyóhéj tablettát?
Felnőtteknek ajánlott napi bevitel 2 x 1 tabletta, bőséges folyadékkal, szájon át egészben vagy összerágva is lenyelhető. Ezen mennyiség tartalmazza a szakirányú kutatásokból ismert napi optimális hatóanyag felszívódáshoz elegendő szőlőmagliszt- és bogyóhéj őrleményt.
Jó tudni!
A Bock szőlőmag és -bogyóhéj mikroőrlemény és tabletta teljes antioxidáns kapacitása (TAK) azonos koncentrációra vetítve átlagosan másfélszer magasabb a C-vitaminnál!
Bock kékszőlőmag olaj
A kékszőlőmag hidegen sajtolása során is nagy mennyiségben kerülnek felszínre a szőlőmag gazdag bioaktív komponensei és antioxidáns anyagai, a polifenolok, amelyek a bőrön és a bélrendszeren keresztül is könnyen felszívódnak.
Hogyan használjuk belsőleg?
Napi 1-2 kávéskanál teában vagy gyümölcslében, illetve ételhez, salátához, joghurthoz keverve javasolt.
Hogyan használjuk külsőleg?
– A szőlőmagolaj önmagában vagy arcápolókba keverve, vizes bőrbe masszírozva a leghatékonyabb.
– A bőr lágyabbá válhat, kisimulhatnak a felszínes ráncok, a viszketés megszűnhet használatától.
– Hajvesztés, kopaszság vagy fejbőr pikkelyes hámlása esetén naponta javasolt a fejbőrbe dörzsölni az olajat, vagy használhatjuk esténként pakolásként.
Szépségtippek Sütő Enikőtől: Algás-szőlőmagolajos pakolás
Receptjavaslatok Bock Szőlőmag termékekkel
Szőlős gofri torta Bock Kékszőlőmag Mikroőrleménnyel
Fűszeres, répás rizssaláta Bock Szőlőmagolajjal
Görögdinnyés saláta Bock Szőlőmagolajjal
Sült cékla mártogatós Bock Szőlőmagolajjal
Epres, banános turmix Bock Kékszőlőmag Mikroőrleménnyel
Borzas csirkemell
Pufi palacsinta
További receptek:
Fergeteges almás béles kis reform csavarral>>
Kávés panna cotta sós karamellel és kékszőlőmaggal>>
Téli immunerősítő saláta fogyókúrához>>
Perfekt sült céklasaláta>>
A Bock Óbor Étterem ajánlása
Kemencében sült szőlőmaglisztes lepény
Hozzávalók:
- 0,5 dl Bock Kékszőlőmag Olaj
- 1 evőkanál Bock Kékszőlőmag Mikroőrlemény (továbbiakban: szőlőmagliszt)
- 1 kg kenyérliszt
- 5 dkg élesztő
- langyos víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 ½ evőkanál só
Elkészítés:
- Élesztő felfuttatása: A cukrot összekeverjük a kevés langyos vízzel, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk 5-6 percen keresztül felfutni.
- Tészta: Mélyebb tálba tesszük a szobahőmérsékletű lisztet és kisebb mélyedést készítünk bele. Hozzáadjuk a kenyérliszthez a szőlőmaglisztet, a szőlőmagolajat, a felfuttatott élesztőt és a sót. Langyos víz hozzáadásával a galuska sűrűségű tésztát homogénre keverjük (nem kell nagyon dagasztani). Letakarjuk és hagyjuk kelni kb. 40 percet.
- Sütés: A megkelt tésztát szilikonlapra tesszük és 1-1 ½ cm vastagra szétnyomkodjuk vizes kézzel. Előmelegített (légkeveréses sütőben: 220-250°C-on, gáz vagy villany sütőben: 200-220°C-on) sütőben 25-35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- Tálalás: Két ujjnyi vastag darabkákra vágjuk, kenyérkosárban tesszük az asztalra. Szőlőmagolajba tunkolva, saláták mellé kitűnő előétel.