Menü

Minden sikertörténet mögött áll egy kitartó, tehetséges ember: ismerkedjen meg az év bortermelője címzett Bock József életével!

Bock JózsefBock József György 1948. május 7-én született Kisjakabfalván, egy Villány melletti kis faluban. Az általános iskolát Villányban végezte, majd lakatos szakmát szerzett. Ezt követően gépipari technikumot végzett.

1992-ig egy villányi vállalatnál dolgozott középvezetőként (művezető-gyártáselőkészítő), de mint minden villányi, a munka után ő is a szőlőben folytatta a napot. 1973-ban megnősült, felesége Kenéz Valéria tanító. Gyermekeik, 1974 Patrícia, 1976-†1995 Eleonóra, 1980 Valér.

Bock József édesapja halála után, 1981-ben kezdett el önállóan bort készíteni de már 1958 óta kapcsolatban van a szőlővel, hiszen édesapja ekkor vásárolta vissza a Jammertál dűlőben lévő ősi családi birtokot. Egy évtizeden át még másodállásban volt bortermelő, és 1976-1981 között szőlőoltvány-termeléssel is foglalkozott. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített bora jól vizsgázott. Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyen (arany). Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral.

1987-ben kezdte palackozni borait. Kezdetben a Baranya megyei Hungary Hotels egységeibe, 1992-től budapesti éttermekbe és szállodákba, valamint kisebb mennyiségben exportra is szállított.

1994-ben a Vinagora Nemzetközi Borversenyen Champion díjjal jutalmazták az 1991-es évjáratú Bock Cuvée-t.

A „hivatalos” borászkodástól (1991) számítva viszonylag hamar, 1997-ben lett az Év bortermelője. Ezt a kitüntetést számtalan nemzetközi és hazai elismerés előzött meg és követett.

Villányban a borturizmusra nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért mind a borai, mind a vendéglátás terén a minőségre törekszik. Ebben családja és munkatársai nagy segítséget nyújtanak. A sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Bock József felesége korábban tanítóként dolgozott, de az egyre növekvő családi vállalkozás kedvéért felhagyott hivatásával, mára a családért él és tevékenykedik.

Bock JózsefTermészetes volt, hogy a gyerekek is a szülők által kitaposott útra lépnek. Patrícia lánya 2004-ig német nyelvtanárként tanított, közben szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett, jelenleg a borászat HR vezetője. Fia, Valér, borász technikus, a borászatban cégvezetőként és a borászat vezetőjeként dolgozik. Így ma már mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek. A pincészet 1 millió palack bort értékesít Magyarországon és a világ más országaiban. Az export aránya az értékesített borok kb. 5-10%-át teszi ki.

Bock József célja, hogy Pincéjének, borainak, valamint vendéglátásának színvonalát tovább fejlessze és a térség egyik meghatározó és a legjobbak közé tartozó borászata legyen.

Bock József élete saját szavaival

„1981-ben, amikor Édesapám meghalt, természetes volt számomra, hogy amit addig megtanultam, azt önállóan, a család segítségével folytatni kell. És ekkor értettem meg, hogy mit jelent a családi birtok, ami a jammertáli fél hektáros szőlővel és présházzal kezdődött és 1850-ben már a családé volt. Ezt vásárolta vissza Édesapám 1958-ban, mert 1946-ban elvették és államosították. Ekkor már három gyermek édesapja voltam, egy ipari üzem középvezetője és továbbgondoltam az életünket. Már ebben az időben is a szőlő és az oltványkészítés is egy jó többletjövedelmet jelentett a Villány és Villány környéki embereknek.

Mi is 1976-tól (négy barát) vállalkoztunk oltványtermesztéssel, amivel többletjövedelmet értünk el és a saját szőlőnkhöz is az oltványokat magunk állítottuk elő. Így 1979-ben egy fél hektáros területet megvásároltam és betelepítettem, aminek a szüleim is örültek. 1980-tól már a Villányi Szőlőtermelő Szakcsoport vezetőségébe is beválasztottak, ami egy szorosabb kapcsolatot jelentett a termelőkkel és a borokkal.

Nekem, hála Istennek, többször sikerült olyan bort készíteni, ami a helyi borverseny után a megyei és az országos versenyeken is jól szerepelt. (Aranyérem). Így nagy barátságba kerültem a Baranya megyei Hungary- Hotels vezetőivel, akik rábeszéltek, hogy palackozzam le a boraimat. Így 1987-ben lepalackoztam a boromat és Ők megvásárolták és ez így ment 1991-ig. Ekkor megkerestek bennünket Budapestről és 1992-ben a Sevilla-i Világkiállításra is odakerültek a boraim. Budapesten a Gundel és Fortuna Étterem, a Hilton és a Kempinski szálloda volt az első, aki forgalmazta a borainkat. Ekkor két hektár szőlőnk volt.

Bock JózsefAhogy értékesítettük a borokat, úgy folyamatosan vásároltunk szőlőterületeket és fejlesztettük a technológiát. 1994-ben kinőttük a jammertáli pincét és 1994-1996 között Villányban (városban) építettünk egy feldolgozót és egy pincét, amit még plusz két ütemben fejlesztettünk tovább.

Ma 80 hektár önálló szőlőterülettel rendelkezünk és még kb. 70 hektár szőlőt integrálunk, aminek a termését megvásároljuk. Magyarországon az elsők voltunk, akik a boraikkal bekerültünk a Bp-i. Magyar gasztronómiába.

Én 1997-ben Az Év Bortermelője címet kaptam, ami a legmagasabb elismerés egy magyar borász részére. Tehát visszatérve a 80-as évekre és az azt követő időszakra, nem volt kérdés számomra, amikor eldöntöttem 1992-ben, hogy szőlővel és borral foglalkozom, hogy ez a jövő útja. Akkor még nem gondoltam, hogy ilyen sikereket érek el és ekkora lesz a gazdaság, de úgy éreztem, hogy ezt csinálni kell.

Nagyon örülök, hogy akkor így döntöttem. Hála Istennek a lányom és a fiam is a gazdaságban dolgozik.

1996 óta a szőlészet és borászat mellett vendéglátással és panzióval is rendelkezünk. A Panzió 2013 óta négycsillagos Szállodává vált és a Bock Hotel Ermitage nevet kapta.

Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is. Az 1980 utáni időszakban sokat olvastam a szőlészettel és borászattal kapcsolatos szakkönyveket. 1992 után többször jártam külföldi borászatokban, pl. Franciaország, Olaszország, Németország és Ausztria.”

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: