Menü

Speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmag őrlemény alapú táplálék kiegészítők (tabletta, liszt), valamint ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártás technológia kifejlesztése

Széchenyi 2020 Elindult a BOCK BORÁSZAT Kft. projektje, melynek keretében kialakításra kerül egy speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmag őrlemény alapú táplálék kiegészítők (tabletta, liszt), valamint ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártás technológia kifejlesztése.

A GINOP-2.1.1-15-2016-00863 azonosítószámú, Speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmag őrlemény alapú táplálék kiegészítők (tabletta, liszt), valamint ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártás technológia kifejlesztése elnevezésű kutatási-fejlesztési projekt célja olyan szőlőmag alapú táplálékkiegészítő kifejlesztése és gyártástechnológiájának fejlesztése, amely tudományos kísérletekkel igazoltan széleskörű egészségvédő hatással rendelkezik. A készítmény előállítása során olyan egyedülálló, innovatív technológia fejlesztése történik, mely lehetővé teszi a szőlőmagörlemény fajlagos felületének és porozitásának jelentős növelését, így a biológiailag aktív hatóanyagok (flavonoidok, stilbének, anthocianinok, szerves savak, stb.) jobb és egyenletesebb kioldódását, felszívódását.

A projektben kifejleszteni tervezett új technológiának köszönhetően a szőlőmag őrlemény felületének és pórusszerkezetének megváltoztatása hatására a szőlőmag polifenol tartalmának jelentős részének felszívódására számítunk a szervezetben, így az aktív hatóanyagok vérszérum koncentrációja akár 2-3 nagyságrenddel magasabb lehet, mint a jelenlegi szőlőmagörlemények alkalmazásánál.

A projektben tervezett fejlesztéseink segítségével a szőlőmagőrlemény szemcséinek felületét úgy módosítjuk (pl. magasnyomású vízgőz segítségével), hogy azok a kiegyenlített, jó hatékonyságú felszívódást lehetővé tegyék. Az optimális biológiai hasznosuláshoz a magas fajlagos felület kialakítása mellett a kezelés hatására feltáródó sejtes alkotók egyaránt hozzájárulnak.

A Pécsi Tudományegyetem közreműködésével, uniós támogatással, a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében megvalósuló projekt alapvető elemei az alábbiak:

A projekt során szőlőmag őrlemény felhasználásával olyan magas hatóanyagtartalmú pozitív élettani hatással rendelkező terméket hozunk létre, amely magas biológiai hasznosulási paraméterekkel rendelkezik. A jelenleg kapható stilbén, polifenol és egyéb antioxidáns tartalmú készítmények többnyire viszonylag rossz felszívódással rendelkeznek, így a hatóanyagok magas koncentrációja nem garantálja a bioaktív vegyületek fiziológiailag szükséges vérszérum koncentrációit. A projekt során megvalósuló fejlesztéseink segítségével a szőlőmagőrlemény szemcséinek felületét úgy módosítjuk, hogy azok a kiegyenlített, jó hatékonyságú felszívódást lehetővé tegyék. A szemcsék nagy fajlagos felületét a speciális technológia segítségével úgy alakítjuk ki, hogy jól reprodukálható módon a szemcsék porozitását drasztikusan megnöveljük. Az optimális biológiai hasznosuláshoz a magas fajlagos felület kialakítása mellett a kezelés hatására feltáródó sejtes alkotók egyaránt hozzájárulnak. Ezt kiegészítve, kiaknázva a szőlőmag kompakt, tömör szerkezeti adottságait annak felületéről kiválóan eltávolíthatóak az esetleges peszticid és toxin maradványok. Kutatásaink során olyan tisztítási módszert kívánunk kifejleszteni, amely alkalmas az alapanyag peszticid és toxin mentesítésére, így folyamatosan kiváló minőségű szőlőmag fog rendelkezésünkre állni. A nagyműszeres analitikai vizsgálatokra támaszkodva olyan spektrofotometriás, kromatográfiás és Raman spektroszkópiás módszereket fejlesztünk ki, amelyeket alkalmasak ipari körülmények között az alapanyagok, félkész- és késztermékek minőségének gyors és rutinszerű ellenőrzésére és így növelik kifejlesztett termék nemzetközi versenyképességét.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 681,22 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, több int 40% önerő hozzáadásával valósul meg, 2016. július 4. és 2018. július 3. között.

Széchenyi Bock 2020

megosztás Ossza meg barátaival, ismerőseivel: