Bock Sauvignon Blanc 2018

Oltalom alatt álló eredet megjelölésű száraz fehérbor

Bock Sauvignon Blanc 2018Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

A Villányi borvidékről származó szőlőből, reduktív eljárással készített elegáns fehérbor. Színe tükrös, aranysárga, zöldes reflexekkel. Illatában körtés-birsalmás, mézes hatás jelzi, hogy már érettebb alapanyag került a szüretelőládákba. Íz világa enyhén mediterrán jellegű, amelyet a kevés hozzáadott szén-dioxid még frissebbé varázsol. Lecsengésében a mészköves, ásványias jelleg érezhető. Fogyasztását 10-12 °C fokon ajánljuk, balatoni fogas és fehérhúsú szárnyasok mellé.

Évjáratok

A Bock Sauvignon Blanc elérhető évjáratai.
2018


Díjak száma 0 db.


2017-es évhez képest a január enyhébb volt, bár volt hó esés és ónos eső is, mégis a hidegrekordok márciusban dőltek meg. A szőlő a „növények”(gyümölcsfák) közül a legkésőbb fakad, így a március eleji „fagyos” tavaszi indulás (-14°C) csak a laposabban fekvő szőlő területekben okozott termés kiesést. A hideg kezdés után gyorsan jöttek a 20°C körüli értékek, így a hideg ellenére mégis korán jött a tavaszi indulás. Áprilisban már nem volt ritka a 30°C.  A május is kifejezetten meleg hónap volt. A szőlő így a megszokott fejlődéshez képest 1-2 héttel járt előrébb. A nyár is melegen indult 30°C körüli értékekkel, így tartotta a 2 hetes előnyt a korábbi évekhez képest. Június közepén érkező kisebb lehűlés nem vetette vissza az előnyt, így már mindenki az augusztusi korai szüretre készült. Az éves időjárás a termesztésben problémákat nem okozott, a növényvédelem a szokásosnak megfelelően alakult. Augusztusban kitartott a meleg idő, mely néha forrónak is mondható többször 34°C is volt. Bár az augusztus elég száraz volt, mégis a korábbi kiegyenlített csapadék hatására (havi 60-80 mm), a szőlő korán beérett, és már augusztus 22-én elkezdődhetett a szüret. 2018 nagyon jó évjáratnak ígérkezik, a cukrosodás megfelelően alakult a napsütések és a meleg hatására, valamint egészséges szőlő képezi a borok alapját.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 1,8
Alkoholtartalom (%): 12,92
Titrálható sav-tartalom (g/l): 5,8
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 20,7

Szőlészeti adatok

Termőterület: Pannon borrégió
Dűlők neve: Több dűlőről
Meghatározó talajtípus: Meszes, löszös vegyes talaj
Szőlőfajták és arányuk: Sauvignon Blanc 100%
Tőkék életkora: 14 éves
Tőketerhelés: 1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2018. augusztus

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányítottan, 12-14°C-on
Almasav bontás: nincs
Érlelés: reduktív
Érlelés hossza: ~két hónap
Palackozás ideje: 2018. 10. 20.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 13000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2018. 10. 25.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: