Bock Rosé Cuvée 2019

Villányi védett eredetű classicus rozébor

Bock Rosé Cuvée 2016Boradatlap letöltése (pdf)

 

Kóstolási jegyzet

Villány mediterrán dűlőiből származó kékszőlő fajták szűz mustjából irányított erjesztéssel készülő rosé bor. Színére közepes színintenzitás, lazacos, rózsaszín árnyalat jellemző, illatában, ízében a szamóca jelenik meg, melyet kellemes savasság kísér. Palackozás előtt szén-dioxiddal dúsítjuk.

Évjáratok

Bock Rosé Cuvée elérhető évjáratai.
2019


Díjak száma 0 db.


Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal.

A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok.

Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes.

A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban.

Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel.

A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt.

A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l):  1,6
Alkoholtartalom (%): 13,24
Titrálható sav-tartalom (g/l):  5,0
Cukormentes extrakt tartalom (g/l):  19,4

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villányi borvidék
Dűlők neve: Több dűlőből
Meghatározó talajtípus: Mészkő, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Portugieser, Syrah
Tőkék életkora: 5-39 éves
Tőketerhelés: 1-1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2019. szeptember-október

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: reduktív
Palackozás ideje: 2020.02.11.

Kereskedelmi adatok

Készült (db):  80.000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2020.02.11.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: