Bock Olaszrizling 2017

Villányi védett eredetű classicus fehérbor

Bock Olaszrizling 2017Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

A siklósi Városi-hegy déli lejtőjén termett szőlőből készült határozott fehérbor. Világos színintenzitású, halványsárga színű, melynek illatában, ízében keserűmandulára emlékeztető íz világ jelenik meg, amit lágy savgerinc egészít ki, fajtajelleges.

Évjáratok

Bock Olaszrizling a következő évjáratokban érhető el:
2017


  • Siklósi Borverseny 2018 - Aranyérem

A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A jó szüreti kezdést a szeptemberi váratlan időjárása torpantotta meg. Előző évektől eltérően több csapadék hullott és több napon át. Nem volt hét, hogy ne esett volna. A hőmérséklet is váratlanul lecsökkent, de a megfelelően időzített védekezés hatására a fertőzések mégsem alakultak ki.

Összességében elmondható, hogy kiváló minőségű, egészséges alapanyagot szüretelhettünk az idén.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 2,5
Alkoholtartalom (%): 12,47
Titrálható sav-tartalom (g/l): 4,7
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 18,5

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villány
Dűlők neve: Városi-hegy
Meghatározó talajtípus: Meszes, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Olaszrizling 100%
Tőkék életkora: 35 éves
Tőketerhelés: 1-2,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2017. október

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: reduktív
Érlelés hossza: 3-4 hónap
Palackozás ideje:  2018. 01. 22.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 9.000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2018. 01. 22

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: