Bock Kékfrankos 2017

Villányi védett eredetű classicus vörösbor

Bock Kékfrankos 2016Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

Hazánk leggyakoribb kékszőlő fajtája, mely Villányban is nagy népszerűségnek örvend. Erjesztést követően, néhány hónapos ászokhordóban történő érlelés után kerül palackba. Közepes intenzitású, bíborvörös színű könnyed vörösbor, melynek ízében, illatában a cigánymeggy kellemes fanyarsággal párosulva jelenik meg.

Évjáratok

Bock Kékfrankos az alábbi évjáratokban érhető el:
2017


Díjak száma 0 db.


A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A jó szüreti kezdést a szeptemberi váratlan időjárása torpantotta meg. Előző évektől eltérően több csapadék hullott és több napon át. Nem volt hét, hogy ne esett volna. A hőmérséklet is váratlanul lecsökkent, de a megfelelően időzített védekezés hatására a fertőzések mégsem alakultak ki.

Összességében elmondható, hogy kiváló minőségű, egészséges alapanyagot szüretelhettünk az idén.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 1,4
Alkoholtartalom (%): 12,70
Titrálható sav-tartalom (g/l): 4,6
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 27,0

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villány
Dűlők neve: Több dűlőből
Meghatározó talajtípus: Lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Kékfrankos 100%
Tőkék életkora: 7-14 éves
Tőketerhelés: 1 kg/tőke
Szüret időpontja: 2017. október

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: nagy tölgyfa hordó
Érlelés hossza: 6-10 hónap
Palackozás ideje:  2019.01.15.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 53.000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 2.030 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2019.01.18.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: