Villányi védett eredetű classicus sillerbor
- Típus:száraz vörösbor (birtok bor)
- Évjárat:2017
- Díjak:0 db
- Alkohol:11,23%
- Kiszerelés:0,75 liter
Kóstolási jegyzet
Kadarkából készült könnyed jó ivású siller, mely színében cseresznyébe hajló halványpiros. Ízében a piros bogyós meggyes zamatok dominálnak, melyhez kellemes savasság párosul. Illatában fűszerek és meggyre emlékeztető aromák fedezhetőek fel. Fogyasztását 8-10 C°-on ajánljuk.
Évjáratok
Bock Kadarka Selection az alábbi évjáratokban érhető el:
2017
Díjak száma 0 db.
A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.
A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.
2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.
Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.
A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.
A jó szüreti kezdést a szeptemberi váratlan időjárása torpantotta meg. Előző évektől eltérően több csapadék hullott és több napon át. Nem volt hét, hogy ne esett volna. A hőmérséklet is váratlanul lecsökkent, de a megfelelően időzített védekezés hatására a fertőzések mégsem alakultak ki.
Összességében elmondható, hogy kiváló minőségű, egészséges alapanyagot szüretelhettünk az idén.
A bor jellemzői
Szárazsági fok: | Száraz |
Cukortartalom (g/l): | 0,7 |
Alkoholtartalom (%): | 11,23 |
Titrálható sav-tartalom (g/l): | 5,2 |
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): | 24,4 |
Szőlészeti adatok
Termőterület: | Villány |
Dűlők neve: | Több dülőböl |
Meghatározó talajtípus: | Meszes, lösz, agyag |
Szőlőfajták és arányuk: | Kadarka 100% |
Tőkék életkora: | 17 éves |
Tőketerhelés: | 1-1,5 kg/tőke |
Szüret időpontja: | 2017. szeptember |
Borászati adatok
Erjesztés: | tartály |
Erjesztés módja: | irányított |
Almasav bontás: | 100% |
Érlelés: | reduktív |
Palackozás ideje: | 2018. 02. 20. |
Kereskedelmi adatok
Készült (db): | 1 100 |
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: | 1.680 Ft |
Piacra kerülés időpontja: | 2018. 03. 01 |