Bock Kadarka Siller 2017

Villányi védett eredetű classicus sillerbor

Bock Kadarka Siller 2015Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

Kadarkából készült könnyed jó ivású siller, mely színében cseresznyébe hajló halványpiros. Ízében a piros bogyós meggyes zamatok dominálnak, melyhez kellemes savasság párosul. Illatában fűszerek és meggyre emlékeztető aromák fedezhetőek fel. Fogyasztását 8-10 C°-on ajánljuk.

Évjáratok

Bock Kadarka Selection az alábbi évjáratokban érhető el:
2017


Díjak száma 0 db.


A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A jó szüreti kezdést a szeptemberi váratlan időjárása torpantotta meg. Előző évektől eltérően több csapadék hullott és több napon át. Nem volt hét, hogy ne esett volna. A hőmérséklet is váratlanul lecsökkent, de a megfelelően időzített védekezés hatására a fertőzések mégsem alakultak ki.

Összességében elmondható, hogy kiváló minőségű, egészséges alapanyagot szüretelhettünk az idén.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l):  0,7
Alkoholtartalom (%):  11,23
Titrálható sav-tartalom (g/l):  5,2
Cukormentes extrakt tartalom (g/l):  24,4

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villány
Dűlők neve: Több dülőböl
Meghatározó talajtípus: Meszes, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Kadarka 100%
Tőkék életkora: 17 éves
Tőketerhelés: 1-1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2017. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányított
Almasav bontás: 100%
Érlelés: reduktív
Palackozás ideje:  2018. 02. 20.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 1 100
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2018. 03. 01

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: