Bock Chardonnay Barrique 2017

Villányi védett eredetű classicus fehérbor.

Bock Chardonnay Barrique 2013Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

Az első számú fehér világfajta barrique változata, mely hordós erjesztést követően 8 hónapig ugyanazon tölgyfahordóban érlelődik. Aranysárga színű, olajos magvakra emlékeztető, enyhén vaníliás, gyümölcsös illatú, testes fehérbor. Ízében a pörkölt magvak aromái, illetve a vajasság jelenik meg, melyet lágy savgerinc kísér.

Évjáratok

Bock Chardonnay Barrique elérhető évjáratai:
2017


Díjak száma 0 db.


A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 2,3
Alkoholtartalom (%): 14,82
Titrálható sav-tartalom (g/l): 5,6
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 22,7

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villányi borvidék
Dűlők neve: Több dűlőből
Meghatározó talajtípus: Mészkő, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Chardonnay 100%
Tőketerhelés: 1-1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2017. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: kis tölgyfa hordó
Egyéb: 2-3 hónapig battonage
Érlelés hossza: 8 hónap
Palackozás ideje: 2018. május

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 2.600
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 2.650 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2018. május

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: