Bock Chardonnay 2019

Villányi védett eredetű classicus fehérbor

Bock Chardonnay 2018Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

Világfajta, mely hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A tételt 2,5 hétig hordóban erjesztettük, majd lepalackoztuk. Így egy világos színű, szalmasárga árnyalatú fehérbort kaptunk, amelynek illatában és ízében ásványosság, banán, zöldalma, citrusosság lelhető fel egy krémes diszkrét vanilliás tónussal. A kortyban egy ropogós savgerincű, hosszú lecsengésű, telt ízérzetű, közepes testű Chardonnay-t azonosíthatunk be.

Évjáratok

Bock Chardonnay az alábbi évjáratokban érhetők el:
2019


Díjak száma 0 db.


Viszonylag enyhe és száraz téllel (január-február) indult az év. Az éjszakákra -1—5 °C volt a jellemző, nappal is inkább kellemes plusz fokokkal. A március melegen indult, majd a hónap közepén néhány hetes lehűlés következett, de a hónap végére már többször volt 20 °C is. Ez a melegedés áprilisban is folytatódott , így április első hetében a szőlő fakadásnak indult. Majd az április közepén jött 2 hetes lehülés megtorpantásra késztette a természetet, a hajtás fejlődés is vontatottá vált. Gyakorlatilag 2018. szeptember elejétől áprilisig nem volt számottevő csapadék (100-120 mm) áprilisban jöttek az első nagyobb záporok. Május az eddigi évekhez képest hidegebb volt, így a virágzás csak júniusban kezdődött, még a korai fajtáknál is. Az áprilisi csapadék közel háromszorosa esett le (140-160 mm).Virágzáskor (júniusban) viszont váratlanul nagyon meleg lett, 30 °C körüli értékekkel így voltak fajták, amelyek kötődése nem volt tökéletes. A zsendülés július közepére tehető, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a szüret ebben az évben nem kezdődik augusztusban. Július végére megérkezett a nyári forróság 30-35°C-kal, amelyet augusztus első dekádjában kisebb lehűlés követett. Augusztus további része rendkívül meleg volt, 40°C is előfordult, még a megszokott augusztus 20 utáni lehűlés sem érkezett meg, folytatódott egészen szeptember közepéig a 25-30°C fok. Szeptember közepe után már a 20-25°C volt a jellemző, néha pár napos esők frissítették fel a meleg, száraz napokat. Októberre már a 20°C körüli időjárás volt a jellemző, egészen október végéig, amikor váratlanul megérkezett a hideg sok esővel. A szüretet a legkorábbi fajtával kezdtük, az Irsai Olivérrel 08.22-én, majd a pár napos intenzív eső miatt szeptember elején folytattuk a korai fehér fajtákkal (Chardonnay, Rizlingszilváni) és a pezsgő készítéshez szükséges kék szőlővel (Pinot Noir). A kékoportóval folytattuk, és szinte zavartalanul tudtuk a szüretet végig vinni, amelyet október 28-án sikeresen befejeztünk, még a hideg és esős idő beköszöntése előtt. A 2019-es évben jó minőségű, egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, jó évjáratra számítunk.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 1,3
Alkoholtartalom (%): 13,31
Titrálható sav-tartalom (g/l): 5,3
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 22,2

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villányi borvidék
Dűlők neve: több dűlőből
Meghatározó talajtípus: Mészkő, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Chardonnay 100%
Tőketerhelés: 1-1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2019. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés: tartály
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: reduktív
Érlelés hossza: ~kettő és fél hét
Palackozás ideje: 2020.02.11.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 8.000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2020.02.14.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: