Bock Chardonnay 2018

Villányi védett eredetű classicus fehérbor

Bock Chardonnay 2018Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

Világfajta, mely hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A tételt 2,5 hétig hordóban erjesztettük, majd lepalackoztuk. Így egy világos színű, szalmasárga árnyalatú fehérbort kaptunk, amelynek illatában és ízében ásványosság, banán, zöldalma, citrusosság lelhető fel egy krémes diszkrét vanilliás tónussal. A kortyban egy ropogós savgerincű, hosszú lecsengésű, telt ízérzetű, közepes testű Chardonnay-t azonosíthatunk be.

Évjáratok

Bock Chardonnay az alábbi évjáratokban érhetők el:
2018


Díjak száma 0 db.


2017-es évhez képest a január enyhébb volt, bár volt hó esés és ónos eső is, mégis a hidegrekordok márciusban dőltek meg. A szőlő a „növények”(gyümölcsfák) közül a legkésőbb fakad, így a március eleji „fagyos” tavaszi indulás (-14°C) csak a laposabban fekvő szőlő területekben okozott termés kiesést. A hideg kezdés után gyorsan jöttek a 20°C körüli értékek, így a hideg ellenére mégis korán jött a tavaszi indulás. Áprilisban már nem volt ritka a 30°C.  A május is kifejezetten meleg hónap volt. A szőlő így a megszokott fejlődéshez képest 1-2 héttel járt előrébb. A nyár is melegen indult 30°C körüli értékekkel, így tartotta a 2 hetes előnyt a korábbi évekhez képest. Június közepén érkező kisebb lehűlés nem vetette vissza az előnyt, így már mindenki az augusztusi korai szüretre készült. Az éves időjárás a termesztésben problémákat nem okozott, a növényvédelem a szokásosnak megfelelően alakult. Augusztusban kitartott a meleg idő, mely néha forrónak is mondható többször 34°C is volt. Bár az augusztus elég száraz volt, mégis a korábbi kiegyenlített csapadék hatására (havi 60-80 mm), a szőlő korán beérett, és már augusztus 22-én elkezdődhetett a szüret. 2018 nagyon jó évjáratnak ígérkezik, a cukrosodás megfelelően alakult a napsütések és a meleg hatására, valamint egészséges szőlő képezi a borok alapját.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 1,1
Alkoholtartalom (%): 13,41
Titrálható sav-tartalom (g/l): 5,2
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 22,7

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villány
Dűlők neve: több dűlőből
Meghatározó talajtípus: Meszes, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Chardonnay 100%
Tőkék életkora: 15-35 éves
Tőketerhelés: 1-1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2018. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés: hordós
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: hordós
Érlelés hossza: 2 és fél hét
Palackozás ideje: 2018. 11. 28.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 13.000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2018. 11. 28.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: