Bock Chardonnay 2017

Villányi védett eredetű classicus fehérbor

Bock Chardonnay 2017Boradatlap letöltése (pdf)

Kóstolási jegyzet

Világfajta, mely hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A tételt 2,5 hétig hordóban erjesztettük, majd lepalackoztuk. Így egy világos színű, szalmasárga árnyalatú fehérbort kaptunk, amelynek illatában és ízében ásványosság, banán, zöldalma, citrusosság lelhető fel egy krémes diszkrét vanilliás tónussal. A kortyban egy ropogós savgerincű, hosszú lecsengésű, telt ízérzetű, közepes testű Chardonnay-t azonosíthatunk be.

Évjáratok

Bock Chardonnay az alábbi évjáratokban érhetők el:
2017


Díjak száma 0 db.


A korábbi évektől eltérően a tél igen hideg és száraz volt. A januári folyamatos mínuszok gondoskodtak a későbbi betegségek kialakulásának csökkenéséről.

A nagy hidegeket gyors kitavaszodás és fakadás követte. A március végi napi középhőmérsékletek magasabbak voltak az ilyenkor szokásosnál.

2016-hoz hasonlóan így robbanásszerű volt a fejlődés. Áprilisban a korai felmelegedést több, hullámban érkező lehűlés követte, így a növekedés vontatottá vált és a fenológiai fázisok visszatértek a megszokottakhoz.

Május elején 3 nap alatt közel 50 mm esett. Sajnos a hirtelen melegedés hatására az eső jéggel érkezett. Szerencsére a borvidék csak kisebb részén okozott károkat a termésben. A májusi meleg egész nyáron megmaradt, augusztusban szinte forróság volt, akár napokig 39°C.

A viszonylag száraz és meleg időjárás nem kedvezett a megbetegedéseknek, így a növényvédelemi munkák többnyire a megelőzésen alapultak, a permetezési fordulók száma is csökkenthető volt. Egészében, szép, érett fürtöket lehetett szüretelni. A meleg nyár miatt a pezsgő alapnak és rosé bornak való fajták szedése korábban kezdődött a megszokottnál, augusztus 2. dekádjában.

A bor jellemzői

Szárazsági fok: Száraz
Cukortartalom (g/l): 2,2
Alkoholtartalom (%): 12,82
Titrálható sav-tartalom (g/l): 7,1
Cukormentes extrakt tartalom (g/l): 24,2

Szőlészeti adatok

Termőterület: Villány
Dűlők neve: több dűlőből
Meghatározó talajtípus: Meszes, lösz, agyag
Szőlőfajták és arányuk: Chardonnay 100%
Tőkék életkora: 14-34 éves
Tőketerhelés: 1-1,5 kg/tőke
Szüret időpontja: 2017. szeptember

Borászati adatok

Erjesztés: hordós
Erjesztés módja: irányított
Érlelés: hordós
Érlelés hossza: 2 és fél hét
Palackozás ideje: 2017. 11. 22.

Kereskedelmi adatok

Készült (db): 8.000
Pincei bruttó kiskereskedelmi ár: 1.680 Ft
Piacra kerülés időpontja: 2017. 11. 22.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel: